Utvikling, nye prosjekt, energipriser

Energipriser er (u)populært for tiden, så jeg har laget en nettside som viser nåværende energipriser.

Romjul 2021 gikk delvis med til koding i Python. Programmet jeg lagde da har mer funksjonalitet enn nettsiden, bl.a kan data for hver dag de siste 8år hentes frem. Grafisk visning kan og velges og tilpasses noe. For å begrense innlastingstid blir og data lagret lokalt etterhvert som programmet brukes, men også for ikke å belaste serveren til Entso.

Entso mottar og distribuerer prisene som Nordpool og andre kommer frem til. Prisene er i Euro, så programmet mitt henter også kronekursen slik at riktig pris kan beregnes. Norges bank har fritt tilgjengelig API, men Entso API må man søke om. Å finne ut hvordan man søker er ikke helt greit, men selve søknaden er en epost med et bestemt emnefelt.

En liten kodesnutt som viser kallet til API og ekstraksjonen av timesprisene fra XML responsen fra Entso.

Koden min er fritt tilgjengelig på GitHub, et nettsted som Microsoft har kjøpt opp, men de viderefører god tradisjon heldigvis. Det er gratis for alle å publisere åpen kildekode. En annen fordel med automatisert kopling til GitHub er versjonshistorikk. Det er altså også en avansert backup.

Som en takk til Python utviklingsmiljøet er PyCharm CE gratis å bruke, men bare til Python. Brukerterskelen er høyere enn for de fleste program, men lavere enn f.eks Anaconda Navigator. Visual Studio er og en mulighet. For å dele opp min læring litt bruker jeg PyCharm til Pythonkoding, Visual Studio til Javascript og Atom til PHP. Programmene jeg bruker er alle koplet opp mot GitHub. Mulig jeg skulle variert litt og brukt Bitbucket, GitLab og Google Cloud Platform også.

Å kjøre et eget program, gjøre noen valg og stenge ned programmet igjen er litt tungvint. En nettside er jo mye greiere, så jeg skrev om koden til PHP, droppet diverse funksjonalitet og publiserte resultatet på dette nettstedet. På introduksjonsbildet ser du 1/5 av det nettsiden viser.

Veien videre… Jeg har bestilt en Raspberry Pi 4, men siden den er lite tilgjengelig eller selges med for høy pris ligger ordren og venter på at nettbutikken skal få varen inn. På denne Raspberry PI’en skal jeg kjøre Home Assistant for å fjernstyre ting og tang i huset eller andre steder. Da kan kodingen jeg har gjort komme godt med.

Skal du lære deg et programmeringsspråk er w3schools veldig kjekt og gratis. Du vil og finne mange frustrerende, men gode svar på Stackoverflow. Start med Python, det er enklest. PHP er kjekt og, f.eks om du skal bruke mySQL eller hente data fra kilder utenfor eget domene (kjøres på server). Javascript er «standard» på nettsider (og kjøres på klient), men kan ikke hente ting utenfor domenet. Kombinerer du litt (PHP/Javascript) så kan du få ting til ganske greit.