Ting du sikkert ikke hadde kjøpt, men som er artige

1kg Polymorph Moldable Plastic (180kr/kg)

Lett formbar med fingrene, og det føles ikke som 60°C når man bruker plastikken.

Artig å lage ting selv som er solide, selv har jeg laget en forlenger til “choken” på ATV, denne måtte festes til original knappen og jeg kan knapt tenke meg en enklere og mer holdbar måte å gjøre det på. Plastikken blir ganske stiv og kan nok også brukes for å fylle der det har knekt av en bit. Vurderer å lage ny “kåpe” til motorsykkelen. 1kg er ganske mye. Knappen jeg lagde var ca 10cm lang og 5mm tykk, og omsluttet choke knappen inne mot forgasser og nok til en litt større ny knapp. Det finnes visst 2 typer en som er formbar ved ganske lave temperatur (60°C) og en som krever litt høyere temperatur (100°C).

Green/Red/Purple Laser Pen (60kr for alle 3)

Trenger du ikke 3 stk? Ikke jeg heller, men veldig tøffe, pass på at effekten er <5mW

3 pakning med laserpenner er kjekt å ha. Alle har rød, lilla og grønn er kulere, så 2stk som reserve er fint. Den grønne jeg fikk var 10x kraftigere enn de 2 andre, vet ikke om det er feiljustering eller om grønt bare er lettere å se. Fint når man skal drive med optikkeksperimenter.

8 Inch Plasma Ball (195kr)

For de fleste en helt ubrukelig ting å ha, men jeg bruker denne i jobbsammenheng 🙂

Disse finnes i forskjellige størrelser, men 8” er absolutt verdt pengene fremfor en 3”. Plasma er ikke noe man legger merke til hver dag. Mange fysikktanker man kan teste ut, men for de fleste er det fascinerende å se på. Ungene liker den veldig godt. 3” modellen kommer med usb-kontakt så den er litt enklere å finne strøm til.

Assembled 15W 15V-24V Mini Tesla Coil Plasma Speaker (40kr)

Jeg likte ikke å kople en ny telefon til denne, her er det høyspenning og diverse, så jeg brukte en gammel telefon for å sjekke at alt gikk bra.

Denne er nok for de færreste, og potensielt ubehagelig å tukle med. Det er ikke den helt imponerende “gnisten” ved 15V, men det går. Kjøeribbene blir ganske varme etter 1 minutt, så jeg tipper den går i stykker ganske snart. Kommer du i nærheten med et lysrør så lyser dette, og det kan nok være vanskelig å forklare hvorfor. Denne finnes det rikelig i bygg selv versjoner, men den helt store læringen er det nok ikke.

Light Mill Glass Crookes Solar Levitating Radiometer (130kr)

Den fungerer og er litt dekorativ, kan kanskje passere som pynt?

Det er nær vakuum inne i kula, og møllebladene balanserer på tuppen av en nål, så her skal det lite til for å sette fart på sakene. Lommelyktfunksjonen på mobiltelefonen er nok til å få det til å gå rundt. Jeg har ikke sett noe bli satt fart på av lys tidligere, men det er ikke samme prinsipp som NASA tenker på å bruke for å akselerere satellitter, her er det helt nødvendig med noe gass inni kula, men det må altså være svært lavt trykk.

Windproof Jet Flame Refillable Butane Gas Lighter (30kr)

Litt tøffere enn en vanlig lighter, funker også til noen typer lodding.

Etter en nyttårskveld med regn og vind var det ingen tvil om at jeg måtte ha en heftigere lighter. Peislightere som har vært i hus her har alltid sviktet i litt vind og vått vær, ofte går de tomme når de helst skal virke også. Denne typen lighter er vanskelig å blåse ut og tenner lett telys som er litt vanskelig å komme til.

Moving LED Projector Snowflake (90kr)

Vet ikke helt hva denne gjør i lista over tøffe ting man ikke vet at man har lyst på.

Til jul, fest og barnehage er dette superkjekt. Her er det lite spennende fysikk, men den er fin. Litt mer artig med en lyspære som lager et mønster av røde og grønne prikker kanskje.

Magnets Neodymium (100kr for 100stk)

Magneter er gøy uansett… og kan brukes til mye.

Magneter har alltid vært kjekt. Prisen er ok, og kvaliteten er nok litt lavere enn 100%, men slike magneter er litt sprø uansett. Masse bruksområder, og så er det jo mange “fysikkting” man kan gjøre med magneter.

Tesla Roadster i bane rundt solen

Tirsdag 06.02.2018 kl 21.45 gikk starten for SpaceX sin hittil største rakett Falcon Heavy. NASA’s Saturn V ble sist brukt i 1973, og siden har alle raketter hatt mindre nyttelastkapasitet enn SpaceX sin Falcon Heavy. De 3 førstetrinnene skal lande og brukes om igjen.

SpaceX lander nå de fleste førstetrinnene med høy suksessrate,  som igjen har medført at kostnadene ved å sende satellitter og annen nyttelast bl.a til ISS har blitt redusert kraftig. De to sideboosterne fra oppskytingen av Falcon Heavy landet trygt på land, men den midterste raketten gikk tom for drivstoff på returen til flåten og landet 100m unna og traff vannet med en hastighet på 500km/t.

Dette står på ett av kretskortene om bord i bilen.

Elon Musk ga oppskytingen 50% sjanse for å bli vellykket, så da kunne de heller ikke plassere en verdifull nyttelast i lasterommet. Likevel måtte de ha noe, og at de valgte å sende opp en bil som nå har tre kameraer om bord og sender live tilbake til Jorden er nok god markedsføring og viser at de har litt humor også.


Falconmotoren skal på sikt erstattes av
Big Falcon Rocket (BFR) som skal frakte utstyr til Mars i 2022, transportere passasjerer mellom storbyer på ca 30min uansett hvor langt det er mellom dem. De første astronautene skal til Mars i 2024. BFR blir også den billigste raketten å skyte opp, fordi den bruker Metan i stede for flytende oksygen (LOX) og RP-1 (ca jetflydrivstoff).

Interessen for realfag, som er helt nødvendig for romfart, bør øke på grunn av mulighetene og drømmene som nå begynner å se mulige ut for ungdom. Her i Norge har Statoil satt fokus på realfagenes betydning for fremtiden, og selv om vi har AI og roboter så er behovet for kompetanse i matematikk, fysikk, biologi, kjemi og flere realfag vanskelig å erstatte.